fredag den 19. december 2014

Snekrigen på Sydhavsøerne 1978/79.

Det er jo snart længe siden, at vi har haft en rigtig snevinter med masser af sne. Jeg vil gerne fortælle lidt om nogle oplevelser jeg havde i vinteren 1978/79.

Hos os havde vi den tradition, at 3. juledag fik vi feriegæster fra København, som altid holdt nytår hos os, og sådan var det også dette år. Gæsterne kom som planlagt, og alt gik som det plejede, 4. juledag begyndte det at sne meget kraftig, samtidig med at det blæste op, hvilke naturligvis betød snestorm. Snevejret varede ved i flere dage, og det samme gjorde blæsten, det skabte kaos overalt.
Til at begynde med, blev vejene ryddet for sne af sneplovene, dette skabte imidlertid en snevold langs vejene, hvor sneen rigtig kunne lægge sig bag.

 Jeg boede dengang på landet ca. 4 km. fra nærmeste by, og da jeg skulle på arbejde mellem jul og nytår, startede jeg bilen for at køre på arbejde, der var en del sne på vejene, men jeg kom da halvvejs på arbejde, indtil en halvanden meter høj snedrive satte en stopper for min kørsel. jeg kunne ikke vende bilen, da der kun var et spor at køre i, og med høje snevolde på begge sider, heldigvis var der en ødegård ved vejen, med noget besvær parkerede jeg min solgule Golf i indkørslen, så kunne jeg altid tage den og køre hjem, når jeg kom tilbage fra arbejde. Jeg fortsatte de to km. på arbejde til fods, gennem det tiltagende snevejr/uvejr. På arbejdet var der ikke ret mange kunder, alle veje til byen var blokeret af store snedriver, og al snerydning var blevet indstillet, da vejene føg til lige som hurtigt som de blev ryddet. Jeg besluttede at det var bedst at gå hjemad mens det endnu var lyst, og det viste sig at det var en god beslutning, vejene var fuldstændig blokeret af dynger af sne, det var nemmere at gå over markerne, og jeg fik naturligvis ikke min bil med hjem den dag.


Lånt billede
De kommende dage fortsatte uvejret med uformindsket styrke, så jeg gik over markerne og gennem snedriverne på arbejde, det meste af tiden på arbejdet gik med at fjerne fygesne fra loftet, kunder var der ingen af, igen gik jeg tidligt hjem samme vej som jeg var kommet.
Om eftermiddagen nytårsaftensdag blev der fuldstændig roligt, ingen blæst ingen sne, kun kunne der i det fjerne høres en meget svag susen, det var en meget mærkelig oplevelse, det viste sig at vi befandt os lige i centrum af lavtrykket derfor stilheden, to timer senere fortsatte uvejret med uformindsket styrke.
Vinterkrigen 1978

Den første dag i det nye år besluttede vores gæst fra København og jeg, at besøge et par ældre bekendte et par kilometer borte, de havde ringet og fortalt, at de ikke havde strøm, vand eller varme, men heldigvis havde de et gaskomfur, der kunne de lave mad, og få en smule varme fra ovnen. Vi tog et par dunke vand med, samt en pose kaffe med, det er sjældent at se så taknemlige mennesker som da vi dukkede op,. Uheldigvis for vores bekendte, havde de ikke kunnet få kaffe, fordi de kun havde hele kaffebønner, som de ikke havde kunne få malet i deres elektriske kaffemølle. Manden havde prøvet at hamre på bønnerne med en stor hammer, for at få noget der kunne bruges som kaffe, vand havde de fået lidt af, ved at smelte sne på komfuret. Vi forlod et par meget taknemmelige mennesker inden det blev mørkt, da vi skulle forcere hushøje snedrivere og krybe under lysledninger.

Vores gæster kom først hjem til København, efter at være sneet inde i mere end fjorten dage. Siden den tid har de været hunderæd for at komme sydpå, hvis vejrudsigten lover bare den mindste smule sne. I øvrigt fik jeg ikke gravet min bil fri fra snemasserne, før mange dage ind i det nye år.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar